20th Street Residence / SF-OSL

Posted by

first_imgArchitects: SF-OSL Year Completion year of this architecture project 20th Street Residence / SF-OSL United States Year:  “COPY” “COPY” Projects Houses Save this picture!© Bruce Damonte+ 27 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/279137/20th-street-residence-sf-osl Clipboardcenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/279137/20th-street-residence-sf-osl Clipboard ArchDaily CopyHouses•San Francisco, United States Photographs 20th Street Residence / SF-OSLSave this projectSave20th Street Residence / SF-OSL CopyAbout this officeSF-OSLOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodSan FranciscoHousesUnited StatesPublished on October 04, 2012Cite: “20th Street Residence / SF-OSL” 04 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – Painted AluminumStonesCosentinoDekton® Surfaces – Chicago 444Exterior DeckingLunawoodThermowood DeckingWoodBruagAcoustic Panels with LEDWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – CPXPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsHexapent Facade PanelDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Folding Door System – Rabel 3710 Super ThermalWall / Ceiling LightsLuminisCeiling Surface Lights – HollowcoreBenches / TablesUrbaStyleConcrete Bench – BoomerangMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2012 Photographs:  Bruce DamonteText description provided by the architects. The client came to us with a derelict home on 20th street by Potrero Hill. The client´s had a basic need for an upgrade but also more space – to achieve this it soon became evident that expanding up through the roof was our only way. This would not only meet their needs, but could potentially take advantage of the view overlooking the San Francisco Bay. The existing 1575 sq. ft became 2225 sq ft – the private domain would remain on the 2nd floor – while the public functions would rise to an addition on the roof – a classic but clear programmatic division. We chose to fully comply with all the zoning regulations, and let that be the solution to our design strategies. We maneuvered through many City issues, but managed to solve the project requirements within the required setback of 15 feet, extending 32 feet in height, all within 175 dollars per sq ft.Save this picture!© Bruce DamonteRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreAcousticStudcoSound Isolation – ResilmountAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsWe were not allowed to change the existing façade other than replacing windows and cladding due to the fact that the city had designated this block as historic.  Although we felt that the building itself had no particular historical significance – it was first and foremost a volume – but we felt the block could make sense.  We proceeded by distilling the façade components in order to highlight the common denominator of the individual houses.Save this picture!© Bruce DamonteAs the home faces south, the new dining and living space would be excessively hot in the sun during the San Francisco’s Indian summer. We naturally wanted to capture as much of the view as possible, but also ensure that privacy and cooling issues were resolved. The extension would become an outdoor / indoor space enabling the free roaming from the deck in front, through the public space and back to a formerly unappreciated terraced garden in the rear. We wanted as big of an expanse as possible, but simultaneously we wanted to allow for privacy – the solution was a flexible sunscreen. By perforating the skate-ramp cladding with a pixilated image of the street we combined the city setback guidelines, the shading- and the privacy strategy with the City’s wish to embrace the character of this block.Save this picture!© Bruce DamonteThe once obsolete and underutilized backyard was given new meaning by enabling a continuous loop in-between the private and public functions.  The new indoor stair and the outdoors catwalk bridge now connect the private and secluded 2nd floor to the living area on the 3rd level.  This allows the owners’ two dogs a free passage to the rear yard 24-7.  Our only other injection apart from the color black and the bridge connection was an aim of the highest possible degree of floral diversity – to give the backyard that oasis feeling.Save this picture!© Bruce DamonteFor the interior we embraced the client’s love of raw construction materials.  They especially wished for many visible and unpainted wooden surfaces combined with brightness and gloss.  We recycled wooden roof joists and custom-built a shelving system.  PSL beams were used for the stair connecting the old house to the new, and OSB sheets connected the 2nd floor to the entry.Save this picture!© Bruce DamonteTo weave the house into the urban fabric the building was clad in the inexpensive Ramp Armor material, used to make skateboard ramps.  This material, with its precision, makes the building autonomous and differentiates it from the neighboring houses – while simultaneously enhancing the original design by pinpointing the primary components of the original vernacular – in that sense the building once and for all reaches its full potential within the historic envelope.Save this picture!© Bruce DamonteSustainable Design is imperative to us.  For this project we installed solar panels, and reused existing materials and minimized new materials to minimize waste.  Our take on sustainability is foremost about the use of square footage.  In every project – and maybe especially in this renovation and extension, every square foot has been thought through in its intention and objective.  If we detect a spatial blind spot – we make sure it goes away or comes to life. Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessRefurbishment of the West Tower in Huesca City Hall / ACXTArticlesGate House / NL ArchitectsArticles Sharelast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *