House in San Juan / Díaz Paunetto Arquitectos

Posted by

first_img “COPY” House in San Juan / Díaz Paunetto ArquitectosSave this projectSaveHouse in San Juan / Díaz Paunetto Arquitectos “COPY” Puerto Rico Photographs House in San Juan / Díaz Paunetto Arquitectos Save this picture!© Víctor Díaz Paunetto+ 21 Share CopyHouses•San Juan, Puerto Rico Architects: Díaz Paunetto Arquitectos Area Area of this architecture project Photographs:  Víctor Díaz Paunetto Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year: center_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/789606/gardenia-1691-diaz-paunetto-arquitectos-llc Clipboard CopyAbout this officeDíaz Paunetto ArquitectosOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSan JuanPuerto RicoPublished on June 21, 2016Cite: “House in San Juan / Díaz Paunetto Arquitectos” 21 Jun 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Film – Prestige ExteriorShowerhansgroheShowers – Croma SelectWall / Ceiling LightsSpectrum LightingLED Downlight – Infinium 3″ Round FlangelessVentilated / Double Skin FacadeCosentinoDekton Cladding in LD Sevilla hotelSealantsSikaJoint SealingBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – MarblesCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWindowspanoramah!®ah! CornerHome AppliancesGIRAGira Keyless in – Door communicationLightsLinea Light GroupIntegrated Lighting – Fylo+More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?两代建筑师共同完成的圣胡安的住宅 / Díaz Paunetto Arquitectos是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  3700 ft² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/789606/gardenia-1691-diaz-paunetto-arquitectos-llc Clipboard Projects Manufacturers: Cemex, Caribbean Metal Fabricators, The Marble Shop, Valcor Samcor www.valcorpr.comCollaborators:Ariel Santiago, Danniely Staback, Néstor Lebrón, Jorge González, Roberto Guadalupe, Jimmie VélezConsultants:Green Engineering Group – Structural; DRS Engineering – ElectricalContractor:504 Construction Managers, Daniel Isado PEDesign Architect In Charge:Víctor Díaz PaunettoCity:San JuanCountry:Puerto RicoMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Víctor Díaz PaunettoRecommended ProductsWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWindowsSky-FrameRetractable Insect Screen – Sky-Frame FlyEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreText description provided by the architects. The remodeling and expansion of this existing residence was developed for a family of four members. The site of approximately 1,270 m2 is located on the highest point of the street of a well-known suburban housing development in San Juan. On clear days, part of the city is visible from the second floor on the east side of the house.Save this picture!© Víctor Díaz PaunettoSave this picture!SectionSave this picture!© Víctor Díaz PaunettoOur arrival to the project was given under atypical circumstances. The previous architect that was working on the design of the house had passed away and the contractor was fired from the project after the completion of the pool and pool house. We were asked to evaluate the work built so far and to proceed with the redesign of the terrace, reconsider the relationship between the master bedroom with the exterior, and redefine the front of the house in a more distinctive manner. Once the design was completed the client hired a new contractor with the required knowledge and capacity to finish the first phase of the project.Save this picture!© Víctor Díaz PaunettoSome of the objectives in this project included taking advantage of the topography, responding to existing views, and maximizing natural ventilation and light. We proceeded to expand and open the public areas to the west facing the street, which allowed us created a new image for the house and a more continuous and ample space, as well as establishing a better connection between the interior and exterior spaces of the house. Having the main façade facing west, we decided to turn the problem of direct afternoon sun heat and light into an opportunity to create an element that gave a distinctive character and a new identity to the residence. In this sense, we proceeded to create what could be perceived as a sculptural relief made of a long-lasting material that could serve as a sunscreen and to give privacy. This sunscreen creates a play of light and shadows in the interior, which helps define the spaces through the constant light changes and projections. The cellular sunscreen, contextualized in reference to the client’s medical profession, created an organic array made of weathering (corten) steel which generates a tridimensional pattern. Although initially design by hand with an intuitive cellular pattern, we drew upon parametric programming technology that helped us develop the precision needed to be laser cut at a metal workshop and accuracy needed during the on-site assembly.Save this picture!© Víctor Díaz PaunettoThe concept for the remodeling and expansion of this residence focused in opening the interior and exterior public spaces by creating a floor plan that allowed for a more fluid movement through the space, better illumination and spatial amplitude. The design’s formal expression uses a contemporary vocabulary made up of simple lines and forms, in an effort to establish a better relationship between the original structure, what our colleague left us, and our new design, as well as to achieve a more cohesive reading of the structure. We continued the use of concrete as the main construction material and the white color present in the original structure, which along with glass and weathering (corten) steel dominate the architectural language.Save this picture!© Víctor Díaz PaunettoProject gallerySee allShow lessVideo: Living with History in the Russian Pavilion of the 2016 Venice BiennaleArchitecture NewsNAC Restaurant / estudiHacSelected Projects Share ArchDaily 2016 Houseslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *